Kingham

The project involved the total internal restoration of a listed Georgian former rectory, the construction of a contemporary two storey extension and the conversion of an adjacent Cotswold stone barn to provide recreational space.

The Architect designed internal restoration included the creation of contemporary bathrooms and wet rooms alongside the traditional restoration of all the principal rooms. Groves’s work also included the strengthening and repair of the main structure and repairs and restoration to the external envelope including replacement of timber sash windows and defective stonework.

The two storey extension was built principally in ashlar Cotswold stone with a traditional lead flat roof.

The barn conversion involved dismantling the roof structure, part demolition and rebuild of the existing stone walls, fabrication of new traditional roof trusses utilising existing components where possible and re roofing using reclaimed stone slates. Internally the new areas contained a mix of modern and traditional materials including stone, oak and toughened glass.

The barn and the house were totally rewired including the installation of cabling for audio visual systems and computers. New heating systems were also installed throughout utilising a mixture of radiators and under floor heating supplied from new oil fired boilers.